<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування



Приватне акціонерне товариство «АЗОТ» – один з лідерів хімічної галузі України. Підприємство є основним активом холдингу OSTCHEM із просування стратегії, спрямованої на популяризацію карбамідо-аміачної суміші (КАС) в країні. В останні роки Черкаський «Азот» збільшив потужності з виробництва КАС до 1 млн тонн на рік.

На ПрАТ «АЗОТ» функціонує Інтегрована система менеджменту, яка відповідає вимогам міжнародних стандартів ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001.

Проект будівництва заводу був затверджений у 1962 році, а вже 14 березня 1965 року тут отримали першу продукцію. У квітні 2011 року ПрАТ «АЗОТ» увійшов до холдингу OSTCHEM, який об’єднує активи азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа.

OSTCHEM – хімічний холдинг України, до складу якого входять підприємства з виробництва азотних добрив: ПрАТ «АЗОТ» (м. Черкаси), ПрАТ «Рівнеазот» (м. Рівне), ПАТ «Концерн Стирол» (м. Горлівка, Донецька обл.), ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» (м. Сєвєродонецьк, Луганська обл.).

Грамотна логістика, дистрибуція, представлена «УкрАгро НПК» та наявність спеціалізованого морського порту «Ніка-Тера» дозволили холдингу OSTCHEM оптимізувати роботу підприємств, їх виробничу, маркетингову та збутову політику, а також скоротити операційні витрати й підвищити конкурентоспроможність.

Стратегічна мета холдингу OSTCHEM – бути надійним партнером з хорошою репутацією, лідером у виробництві й постачанні мінеральних добрив високої якості українським та міжнародним компаніям.

Новини

12.07.2013

На ПАТ «АЗОТ», що входить до азотної групи OSTCHEM Group DF, пора капітальних ремонтів

Після проведення капітального ремонту агрегату №1 аміачного виробництва (цех А-3) і пуску його в роботу, тут зупинено на капітальний ремонт агрегат №2.




Ремонт в цеху А-3

«Після закінчення капремонту агрегату №1 виробництва аміаку (цех А-3), який тривав із 24 червня, ми приступили до пускових операцій і 11 липня, як і було заплановано, одержали першу продукцію», - повідомив Голова Правління ПАТ «Азот» Віталій Скляров. За кілька днів до закінчення капітального ремонту агрегату №1, під час якого було замінено каталізатор конверсії монооксиду вуглецю (низькотемпературний) в реакторі R-102Б-1 та каталізатор вторинного риформінгу в реакторі R-101-1, в цеху приступили до зупинки і ремонту агрегату №2. Таким чином, цех 5 днів перебував у повному ремонтному простої. За цей час спеціалісти обстежили і провели ревізію загально цеховим ємностей, апаратів, а також виконали регламентні роботи, передбачені Системою планово-попереджувальних ремонтів. Зараз ремонтні служби виконують обсяги робіт, передбачені планом капітальних ремонтів на агрегаті №2. Крім стандартних робіт із чищення теплообмінних апаратів, ремонту запірно-регулюючої арматури, ремонтники замінять дві випарні петлі котла-утилізатора поз. Е-204/205-2 на агрегаті синтезу аміаку. На агрегаті підготовки синтез-газу відремонтують футеровку печі риформінгу поз. Н-101-2, виконають повну заміну футеровки трубної дошки газоохолоджувача, а також проведуть діагностику апаратів і трубопроводів.

- Сподіваємося, що замінивши проблемні петлі котла-утилізатора, ми убезпечимо агрегат від позапланових зупинок. Ретельна діагностика обладнання, ремонт проблемних місць дозволять стабільно, безаварійно працювати в майбутньому. До важливих заходів, які ми впровадимо під час цього капітального ремонту, варто віднести відключення підземних трубопроводів дренажної системи моноетаноламінового очищення і підключення систему МЕАО до заздалегідь змонтованої наземної системи дренування. Що це нам дасть? По-перше, поліпшити екологічність виробництва, а по-друге, попередити можливі втрати сировини, - констатує технічний директор Віктор Олійниченко.

Після проведення капремонту агрегату №2 і пуску його в роботу, першу продукцію тут планують одержати у заплановані строки – 23 липня. В капітальний ремонт і модернізацію цеху планується в цьому році вкласти щонайменше 16 мільйонів гривень. Нині з впевненістю можна сказати, що торішні капіталовкладення виправдовують себе, адже робота цеху А-3 вирізняється цього року стабільністю, перевиконанням планових показників з виробництва продукції та значною економією енергоресурсів.

Досягнення виробничників цеху А-3 відзначив на оперативній нараді Голова Правління ПАТ «АЗОТ» Віталій Леонідович Скляров, особливо в частині економії енергоресурсів та перевищення планових показників виробництва продукції. Так, у січні 2013 року цей показник становив 104 відсотки, а в травні – 104,3 відсотки.

Найбільше цех економить сьогодні на природному газі – 5 куб. м на тонну продукції, хороший ефект дає і збільшення паровиробництва. Економиться також цілий ряд інших ресурсів, що є результатом постійної модернізації виробництва, до якого постійно прагне колектив цеху, пропонуючи нові ідеї та заходи.

-Ми не можемо значно наростити випуск продукції, оскільки обладнання чітко розраховане на певний обсяг виробництва, тож всі наші зусилля спрямовані на здешевлення виробництва за рахунок зменшення енерговитрат, матеріалів, утилізації відходів, – розповідає начальник цеху А-3 Олександр Кольба. – Всього, що для цього зроблено – не перелічити. Дуже хороший ефект дали заходи, які ми впровадили під час торішнього капремонту. Зокрема, нам замінили на новий регенератор розчину аМДЕА на одному з наших агрегатів. Новий апарат з нержавіючої сталі не дає пропусків розчину. Замінено й сам розчин на більш сучасніший та економічніший – активований метилдіетаноламін. Він практично не розкладається, з нього не потрібно кожних два тижні виводити смолу, а це дуже трудомісткий та ще до того ж і дороговартісний процес.

Як розповів Олександр Петрович, дуже хороший економічний ефект дали заміна футеровки в першій печі риформінгу з використанням найсучасніших матеріалів та заміна реакційних труб з покращеною теплопередачею. До того ж, в обох печах очистили пучки труб і встановили додатковий пучок для підігріву паливного газу. Останнім часом почала стабільно працювати установка з вловлювання аміаку, завдяки якій в цеху отримують аміачну воду та очищені гази, які направляються як паливо в печі риформінгу.

Наступного року в цеху хочуть допрацювати внутрішнє облаштування нового регенератора та абсорбера, що ще більше покращить економічні показники самої очистки газу. Планують також капітально відремонтувати інший агрегат і замінити на ньому розчин. Крім того цех має необхідність у встановленні ще одного додаткового компресора повітря, який вмикатиметься влітку, коли для виробництва на повних потужностях бракує повітря.

Возврат к списку