<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування



Приватне акціонерне товариство «АЗОТ» – один з лідерів хімічної галузі України. Підприємство є основним активом холдингу OSTCHEM із просування стратегії, спрямованої на популяризацію карбамідо-аміачної суміші (КАС) в країні. В останні роки Черкаський «Азот» збільшив потужності з виробництва КАС до 1 млн тонн на рік.

На ПрАТ «АЗОТ» функціонує Інтегрована система менеджменту, яка відповідає вимогам міжнародних стандартів ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001.

Проект будівництва заводу був затверджений у 1962 році, а вже 14 березня 1965 року тут отримали першу продукцію. У квітні 2011 року ПрАТ «АЗОТ» увійшов до холдингу OSTCHEM, який об’єднує активи азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа.

OSTCHEM – хімічний холдинг України, до складу якого входять підприємства з виробництва азотних добрив: ПрАТ «АЗОТ» (м. Черкаси), ПрАТ «Рівнеазот» (м. Рівне), ПАТ «Концерн Стирол» (м. Горлівка, Донецька обл.), ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» (м. Сєвєродонецьк, Луганська обл.).

Грамотна логістика, дистрибуція, представлена «УкрАгро НПК» та наявність спеціалізованого морського порту «Ніка-Тера» дозволили холдингу OSTCHEM оптимізувати роботу підприємств, їх виробничу, маркетингову та збутову політику, а також скоротити операційні витрати й підвищити конкурентоспроможність.

Стратегічна мета холдингу OSTCHEM – бути надійним партнером з хорошою репутацією, лідером у виробництві й постачанні мінеральних добрив високої якості українським та міжнародним компаніям.

Новини

13.11.2013

ЯК ШВЕЙЦАРСЬКИЙ ГОДИННИК. На Черкаському ПАТ «АЗОТ» успішно пройшли комплексні навчання з ліквідації «аварії»

12 листопада на «Азоті», що входить до холдингу OSTCHEM (об’єднує підприємства азотної хімії Group DF) відбулися спеціальні масштабні навчання. Заходи, в яких взяв участь навіть губернатор області, були спрямовані на практичне відпрацювання дій щодо ліквідації можливих наслідків надзвичайної ситуації. В ході навчань відпрацьовувався сценарій, згідно з яким було змодельовано «аварію», що начебто «трапилася» в цеху з виробництва рідких комплексних мінеральних добрив (КАС) М-7. ЇЇ масштаб «загрожував» не тільки працівникам товариства, але й місцевим жителям… Колектив підприємства та всі служби спрацювали якісно.


Голова Правління ПАТ «АЗОТ» Віталій Скляров і Голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб обговорюють хід ліквідації «аварії»


УЧАСНИКИ

Спеціальні об’єктові навчання охопили не лише служби ПАТ «АЗОТ». У роботах з ліквідації масштабної аварії на хімічному підприємстві були задіяні 75 рятувальників та 14 одиниць спеціальної та пожежної техніки, 143 фахівці та 22 одиниці різноманітної техніки інших спеціалізованих служб цивільного захисту області. Уважно за перебігом подій на місці навчань спостерігав начальник цивільного захисту області, голова ОДА Сергій Тулуб, голова обласної ради Валерій Черняк, в.о. міського голови Черкас Віктор Білоусов. Дії пожежно-рятувальних підрозділів та аварійно-рятувальних служб оцінював начальник управління ДСНС України в Черкаській області, генерал-майор служби цивільного захисту Віктор Гвоздь та начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Черкаської ОДА Олександр Криворучко. Таких масштабних навчань в Черкаській області ще не було. Для відпрацювання спільних тактичних дій було змодельовано ситуацію…



«АВАРІЯ»

Все було як в американському блокбастері. 12 листопада близько 11:30 в сховищі цеху М-7, де зберігалося 8 тис. тонн аміачної води, сталася аварія. Під час закривання електрозасувки на трубопроводі видачі продукту зі сховища не спрацював кінцевий вимикач та виник гідравлічний удар. Він призвів до витоку аміачної води й утворення токсичної хмари аміаку. Два працівники цеху захисних покриттів, що виконували роботи в цеху М-7, один працівник автотранспортного цеху, один працівник цеху К-3 та два працівники цеху М-6 отруїлися парами аміаку й втратили свідомість. У зоні забруднення опинилися 112 працівників сусідніх корпусів. Водночас виник ризик виходу аварії за межі підприємства. Хімічно забруднена хмара почала рухатися в північному напрямку до Черкас. До зони хімічного враження протяжністю 4 км потрапила частина міста, зокрема, низка промислових об’єктів, сім навчальних закладів та дві установи охорони здоров’я.

ЯК НАСПРАВДІ

Все було як у реальному житті. Про початок навчань сповістила сирена аварійної виробничої сигналізації. Голова Правління «Азоту» Віталій Скляров очолив штаб з ліквідації надзвичайної ситуації, який було організовано на місці події. До його складу увійшли керівники всіх аварійно-рятувальних служб та формувань підприємства, аварійно-ремонтні служби, головні спеціалісти тощо. Всі працювали за посадовими інструкціями. В районі штабу було розгорнуто додатковий пересувний пункт з видачі засобів індивідуального захисту, пункт проведення дегазації та дезактивації спецодягу від хімічного забруднення. За словами Віталія Склярова, все спрацювало як швейцарські годинники – надійно та злагоджено. Спочатку підрозділи екстреного реагування підприємства оперативно прибували до місця навчальної аварії. Команда воєнізованого газорятувального загону (ВГРЗ) увішла до небезпечної зони у захисних костюмах, провела хімічну розвідку, знайшла потерпілих та евакуювала їх. Потім бійці ВГРЗ та служба охорони організували оточення зони аварії. Водночас співробітники промислово-санітарної лабораторії за допомогою спеціального обладнання здійснювали заміри концентрації аміаку на межі розповсюдження токсичної хмари в напрямках шляхів евакуації людей та на території підприємства. Фахівці медико-санітарної служби ПАТ «АЗОТ» робили свою роботу: приймали уявних потерпілих, надавали їм першу медичну допомогу. Бригади обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, які прибули на пункти евакуації, розгорнули майданчики для сортування потерпілих. Основний такий майданчик розташувався біля центральної прохідної «Азоту». Далі було ще цікавіше.








Робота штабу з ліквідації надзвичайної ситуації

БИТВА З ХМАРОЮ

Пожежно-рятувальні підрозділи загону з охорони ПАТ «АЗОТ», управління ДСНС у Черкаській області, встановивши водяну завісу, осаджали небезпечну хмару, а за допомогою пінної атаки в місці розливу аміаку обмежили його випаровування в навколишнє середовище.

За підсумками навчання сили цивільного захисту міста й області, а також підрозділи швидкого реагування та працівники підприємства продемонстрували свою готовність до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій та аварій.

– Це планове комплексне навчання, – розповів Голова Правління ПАТ «АЗОТ» Віталій Скляров. – Навчальна аварійна ситуація на території підприємства була локалізована швидко і правильно. Цьому сприяли хороша організація навчань, грамотне керівництво, знання, досвід і майстерність учасників, а також регулярність проведення таких тренувань, яка дає можливість детально відпрацьовувати різні ситуації. Всі, хто взяв участь в спеціальних об’єктових навчаннях, спрацювали на оцінку «добре».















ОСОБЛИВИЙ НАГЛЯД

Так само рівень підготовки задіяних служб «моніторив» відповідальний куратор з організації та проведення спеціальних об’єктових навчань з ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного й природного характеру на підприємствах азотної групи холдингу OSTCHEM Олександр Шаповаленко.

– Чесно кажучи, мене вразили скоординованість дій всіх підрозділів, їх високий професіоналізм. Жоден із учасників не зважав на штучність «аварії». Всі сприймали ситуацію більше, ніж серйозно, – сказав Олександр Павлович. – Завдяки таким навчанням органи цивільного захисту мають можливість практично відпрацювати свої навички.

Підсумовуючи навчання, начальник управління ДСНС України в Черкаській області, генерал-майор Віктор Гвоздь підкреслив, що головна ідея навчань – вдосконалення навичок органів управління, сил цивільного захисту в організації взаємодії на хімічно-небезпечних об’єктах області.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку