<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування



Приватне акціонерне товариство «АЗОТ» – один з лідерів хімічної галузі України. Підприємство є основним активом холдингу OSTCHEM із просування стратегії, спрямованої на популяризацію карбамідо-аміачної суміші (КАС) в країні. В останні роки Черкаський «Азот» збільшив потужності з виробництва КАС до 1 млн тонн на рік.

На ПрАТ «АЗОТ» функціонує Інтегрована система менеджменту, яка відповідає вимогам міжнародних стандартів ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001.

Проект будівництва заводу був затверджений у 1962 році, а вже 14 березня 1965 року тут отримали першу продукцію. У квітні 2011 року ПрАТ «АЗОТ» увійшов до холдингу OSTCHEM, який об’єднує активи азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа.

OSTCHEM – хімічний холдинг України, до складу якого входять підприємства з виробництва азотних добрив: ПрАТ «АЗОТ» (м. Черкаси), ПрАТ «Рівнеазот» (м. Рівне), ПАТ «Концерн Стирол» (м. Горлівка, Донецька обл.), ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» (м. Сєвєродонецьк, Луганська обл.).

Грамотна логістика, дистрибуція, представлена «УкрАгро НПК» та наявність спеціалізованого морського порту «Ніка-Тера» дозволили холдингу OSTCHEM оптимізувати роботу підприємств, їх виробничу, маркетингову та збутову політику, а також скоротити операційні витрати й підвищити конкурентоспроможність.

Стратегічна мета холдингу OSTCHEM – бути надійним партнером з хорошою репутацією, лідером у виробництві й постачанні мінеральних добрив високої якості українським та міжнародним компаніям.

Новини

10.02.2014

Цех хімводоочищення підтримує «водний баланс» Черкаського ПАТ «АЗОТ»

Головне завдання цеху хімводоочищення (ХВО) ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM – забезпечувати виробництво підприємства достатньою кількістю води необхідної якості. І колектив цеху успішно з ним справляється, проводячи модернізацію обладнання та працюючи над зменшенням розхідних коефіцієнтів.

– Одним із наших продуктів є фільтрована вода, яка спрямовується в цех розділення повітря К­-3 для охолодження компресорного обладнання та на підживлення оборотних циклів 2, 8 і 10, – розповідає начальник цеху ХВО Віталій Запороженко. – Знесолена і пом’якшена вода використовується цехами капролактаму, М­-5, М­-7, А­-3, А-­5, І-­1 для забезпечення технологічного процесу і виробництва пари.

Начальник ХВО В.В.Запороженко в музеї цеху

Колектив цеху дружний і в біді, і в радості, зі своїми сталими традиціями. Навіть люди, які йдуть на заслужений відпочинок, не відчувають себе відокремленими від цеху.

Підтримують виробничники тісні стосунки з Віктором Івановичем Копійкою, який більше 30 років очолював ХВО, займався становленням, розширенням та розбудовою цеху. Саме цьому грамотному і мудрому керівнику люди завдячують створенням такого колективу. Не забувають і про справжнього майстра своєї справи, начальника відділення Людмилу Коваленко, яка вже кілька років на пенсії, але й досі турбується як там іде виробничий процес.

Роботу цеху ХВО забезпечує колектив зі 100 осіб. Серед них є люди, які пропрацювали 35 і більше років: Г.Ф.Андрущенко, З.М.Барбаш, В.В.Брунага, Л.В.Грекало, В.І.Грекало, О.Ф.Гринишина, М.М.Закопайко, К.П.Мусієнко, М.М.Півторака, Г.А.Пилипенко, Н.Г.Тарасюк, К.Г.Шалена, Н.М.Шевченко.

У 2001 році символічний штурвал та ключ від цеху було вручено Віталію Запороженку, тож йому тепер доводиться виправдовувати покладену довіру і мудро та виважено керувати.  Головне завдання, яке нині стоїть перед колективом, – зменшити собівартість очищення води. Групою спеціалістів розроблено цілий ряд заходів з оптимізації водоспоживання та водовідведення, яка складається з кількох важливих пунктів.

Зміна Б (зліва направо): А.Г.Полторацька, П.М.Півторака, Л.В.Козка, М.М.Півторака, Л.Й.Дордуха

– Ми зараз отримуємо вапняково­-коагульовану воду за схемою питного водопостачання, – пояснює Віталій Запороженко, – яка складається зі змішувачів, камери реакції, відстійників, механічних фільтрів. Це цілий великий комплекс, який потрібно періодично зупиняти, дренувати, видаляти шлам. Його можна було б замінити на вертикальні освітлювачі. З ними зручно і легко працювати, шлам з них видаляється безперервно, значно зменшуються витрати вапна та коагулянту.

Запропоновано також перейти з прямоточної системи регенерації на іонообмінних фільт­рах, коли і вода на очищення, і регенерація смоли проходить зверху вниз на протиточну, при якій вода подається зверху, а регенерація розчину йде знизу вгору. Чистіші нижні шари іонообмінної смоли забезпечують кращу очистку за меншої кількості реагентів, її рідше потрібно буде відмивати та розпушувати.

Крім того, планується встановити теплонасос, який використовуватиме оборотну воду ВОЦ №3 для підігріву річкової води, що направляється на виробництво вапняково­коагульованої води і повинна мати температуру 18 – 30о С. На сьогодні цехом використовується сама оборотна вода, проте вона містить багато домішок та реагентів, які потрібно видаляти.

Всі ці заходи потребують ретельного вивчення, знач­них коштів та часу на впровад­ження. Проте й нині в ХВО робиться немало. Зокрема, було реалізовано масштабні проекти із заміни зношених трубопроводів сірчаної кислоти, лугу та соляного розчину. Тепер трубопроводи розташовані так, щоб їх було зручно інспектувати. Через відкладення в трубопроводах подачі вапняково­-коагульованої води, було порушене її постачання до виробництва знесоленої води. Цю проблему вирішило будівництво колектора з корпусу №256 до корпусу №280. Справляється колектив і з багатьма іншими виробничими питаннями, аби забезпечити безперебійне постачання води для потреб підприємства.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку