<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування



Приватне акціонерне товариство «АЗОТ» – один з лідерів хімічної галузі України. Підприємство є основним активом холдингу OSTCHEM із просування стратегії, спрямованої на популяризацію карбамідо-аміачної суміші (КАС) в країні. В останні роки Черкаський «Азот» збільшив потужності з виробництва КАС до 1 млн тонн на рік.

На ПрАТ «АЗОТ» функціонує Інтегрована система менеджменту, яка відповідає вимогам міжнародних стандартів ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001.

Проект будівництва заводу був затверджений у 1962 році, а вже 14 березня 1965 року тут отримали першу продукцію. У квітні 2011 року ПрАТ «АЗОТ» увійшов до холдингу OSTCHEM, який об’єднує активи азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа.

OSTCHEM – хімічний холдинг України, до складу якого входять підприємства з виробництва азотних добрив: ПрАТ «АЗОТ» (м. Черкаси), ПрАТ «Рівнеазот» (м. Рівне), ПАТ «Концерн Стирол» (м. Горлівка, Донецька обл.), ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» (м. Сєвєродонецьк, Луганська обл.).

Грамотна логістика, дистрибуція, представлена «УкрАгро НПК» та наявність спеціалізованого морського порту «Ніка-Тера» дозволили холдингу OSTCHEM оптимізувати роботу підприємств, їх виробничу, маркетингову та збутову політику, а також скоротити операційні витрати й підвищити конкурентоспроможність.

Стратегічна мета холдингу OSTCHEM – бути надійним партнером з хорошою репутацією, лідером у виробництві й постачанні мінеральних добрив високої якості українським та міжнародним компаніям.

Новини

25.06.2014

Якісний капітальний ремонт – запорука надійної роботи обладнання

Нині проходить плановий капітальний ремонт і в цеху з виробництва карбаміду М­-6 ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM. Щоб з’ясувати, які роботи і в якому обсязі будуть виконані, які ремонтні служби та підрядні організації будуть задіяні в ньому, ми вирушили на виробничий майданчик, де «кипить робота».

– Не підкажете, де начальник цеху?, – звертаємося до одного з ремонтників, який справно перебирає розібрані деталі на етажерці. «Пройдіть у кабінет, але в нього там зараз «оперативка»... У кабінеті начальника цеху Ярослава Чорненка дійсно дуже людно: плануються роботи, вирішуються нагальні питання. Тож знаходить лише кілька хвилин, щоб поспілкуватися.

– Роботи ведуться у всіх відділеннях цеху крім водооборотного циклу. Він поки що не зупинений на ремонт, оскільки задіяний у виробництві рідкого діоксиду вуглецю та карбамідо-­аміачної суміші, які нині затребувані на ринку. Ремонтні роботи тут розпочнемо з 1 липня, – пояснює Ярослав Григорович.

На водооборотному циклі, за його словами, буде проведено цілий комплекс робіт: чистка від мулу аванкамер, чаш та форсунок зрошення градирень, проведення ревізії вентиляторів водооборотного циклу, ремонт обшивки градирень, а також ремонтно-­будівельні роботи з відновлення бетонних конструкцій. Така капітальна чистка і ревізія обладнання водооборотного циклу, яка проводиться раз на 2 роки, забезпечує чистоту обладнання і його якісну роботу.

Всі роботи на водооборотному циклі виконуватимуться силами цеху. Але частину робіт, які вимагають спеціального обладнання та підготовки працівників, доручать виконувати підрядним організаціям. Представники однієї з них – фірми АСТ «Майстер» саме зайшли в кабінет начальника, щоб владнати паперові питання та приступити до чистки теплообмінного обладнання на етажерці десорбції. Майстер фірми Олександр Грицаєнко приєднується до нашої розмови.

– Наша фірма давно спеціалізується на цій роботі та виконує її на різних підприємствах по всій Україні, в тому числі і на хімічних. Ми проводимо гідродинамічну очистку внутрішніх поверхонь трубопроводів теплообмінника. За допомогою спеціального устаткування під високим тиском (до тисячі атмосфер) подаємо воду, яка відколює відкладення.

Як зазначив Ярослав Чорненко, під час цьогорічного капітального ремонту буде проведена чистка всього теплообмінного обладнання цеху. Крім АСТ «Майстер», в капремонті цеху будуть задіяні й інші підрядні організації. Так, фахівці інжинірингової компанії «НДІК» і Черкаського ЕТЦ проведуть діагностику цехового обладнання, оцінять корозійний стан трубопроводів та апаратів вузла синтезу, а АТ «ЧКД ЕЛЕКТРОТЕХНІКА» займатиметься обстеженням електрообладнання машин.

Серед важливих робіт в цеху М-­6: ремонт регулюючих клапанів та запірно­регулюючої арматури у відділенні синтезу, ущільнюючої поверхні інжекторів J­-201 і Е-­202, верхньої трубчастої поверхні конденсатора високого тиску, нижньої кришки скрубера високого тиску із заміною футеровки, ревізія насадки стрипера високого тиску, чистка масообмінних тарілок на десорберах та ін.

Як проводяться ремонтні роботи ми змогли побачити на власні очі, пройшовши по «гарячих точках» цеху з начальником зміни Олександром Ярошенком.

Спочатку завітали на етажерку, де працівники УКР (на фото) саме знімали верхню кришку конденсатора вузла рециркуляції, готуючи його до чистки теплообмінного обладнання. Як розповів Олександр Васильович, у цьогорічному капітальному ремонті будуть задіяні всі ремонтні служби підприємства.


У цей же час вище по етажерці досвідчені працівники цеху – апаратники виробництва сечовини Анатолій Байда та Олександр Охріменко, виконували підготовку до ремонту запобіжних клапанів апарата С-­703 гідролізу установки десорбції.

– Я 32 роки працюю на «Азоті», тому добре знаю, що капремонт для нас як посівна для селян, – зазначив Анатолій Байда. – Важливо перебрати, почистити, відремонтувати якомога більше обладнання, щоб уникнути проблем протягом року.

Апаратник Анатолій Байда

Саме кипіла робота і у відділенні компресії. Тут розібрані обидва компресори – К­-102В і К­-104. В обох будуть відремонтовані електродвигуни. У компресорі К­-104 буде проведено заміну ротору високого тиску. Нині працівники управління капітальних ремонтів проводять ремонт міжступінчатого теплообмінника високого тиску компресора К-­102В із заміною кожуха.

Машиніст компресорних установок Олександр Пасєка чистить кришку турбіни ділянки
високого тиску компресора К-104

Підсумовуючи нашу розмову, Ярослав Чорненко зазначив, що від якісного проведення капремонту залежатиме ефективна робота цеху і всі передбачені заходи спрямовані на відновлення ресурсу обладнання та підвищення продуктивності його роботи.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку