<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування



Приватне акціонерне товариство «АЗОТ» – один з лідерів хімічної галузі України. Підприємство є основним активом холдингу OSTCHEM із просування стратегії, спрямованої на популяризацію карбамідо-аміачної суміші (КАС) в країні. В останні роки Черкаський «Азот» збільшив потужності з виробництва КАС до 1 млн тонн на рік.

На ПрАТ «АЗОТ» функціонує Інтегрована система менеджменту, яка відповідає вимогам міжнародних стандартів ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001.

Проект будівництва заводу був затверджений у 1962 році, а вже 14 березня 1965 року тут отримали першу продукцію. У квітні 2011 року ПрАТ «АЗОТ» увійшов до холдингу OSTCHEM, який об’єднує активи азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа.

OSTCHEM – хімічний холдинг України, до складу якого входять підприємства з виробництва азотних добрив: ПрАТ «АЗОТ» (м. Черкаси), ПрАТ «Рівнеазот» (м. Рівне), ПАТ «Концерн Стирол» (м. Горлівка, Донецька обл.), ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» (м. Сєвєродонецьк, Луганська обл.).

Грамотна логістика, дистрибуція, представлена «УкрАгро НПК» та наявність спеціалізованого морського порту «Ніка-Тера» дозволили холдингу OSTCHEM оптимізувати роботу підприємств, їх виробничу, маркетингову та збутову політику, а також скоротити операційні витрати й підвищити конкурентоспроможність.

Стратегічна мета холдингу OSTCHEM – бути надійним партнером з хорошою репутацією, лідером у виробництві й постачанні мінеральних добрив високої якості українським та міжнародним компаніям.

Новини

25.02.2015

Усе виробництво на «Азоті» під контролем ЦВТК

Хімія потребує точності, тож всі етапи технологічного процесу у виробничих цехах Черкаського ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM ретельно контролюються лабораторіями централізованого відділу технічного контролю, яких на підприємстві 12­-ть. Загалом же у відділі трудяться 150 працівників, з яких більше 90 відсотків жінок.

Минулого тижня ми завітали до дружного та професійного колективу лаборантів, які «тримають руку на пульсі» цеху з виробництва неконцентрованої азотної кислоти М-­5. Традиційно, історія цієї лабораторії починається з історії цеху, адже щоб пустити виробництво, потрібно точно знати чимало важливих показників таких як концентрація кисню, склад електроліту, вміст оксидів і хлоридів у воді, яка надходить на виробництво, тощо. Від цього залежить наскільки успішно пройде пуск та вихід цеху на технологічний режим. 

Ну і, звичайно, величезне значення має постійний конт­роль за якістю готової продукції. Для цеху М­-5 – це азотна кислота, яка є напівфабрикатом для виготовлення аміачної селітри.  Якщо концентрація кислоти буде нижчою ніж 57%, це може погіршити якість кінцевого продукту. Щоправда, як стверджують у лабораторії, такого у звичайному режимі роботи цеху практично не трапляється. Під ретельним контролем лаборантів також вміст шкідливих речовин у викидах цеху.

– При цеху М-­5 у дві зміни працюють вісім лаборантів. За зміну в звичайному режимі роботи виконується близько 60 вимірювань різної складності. Якщо ведуться ремонтні чи пусконалагоджувальні роботи, звичайно, кількість досліджень збільшується, – розповідає старший хімік цієї дільниці ЦВТК Наталія Герасименко. – Лабораторія має атестацію із контролю газонебезпечних та вогневих робіт, готової продукції, викидів, ведення технологічного процесу.

У відділі технічного контролю Черкаського «Азоту» Наталія Григорівна трудиться вже 45 років. Спочатку вона працювала у відділі вхідного контролю сировини та готового продукту, потім 15 років – на виробництві капролактаму. У 2007­-му очолила лабораторію в цеху М-­9, а в 2008 році також і цеху М-­5. Тож нині керує відразу двома цими дільницями.

На фото (зліва направо): О.М.Дядюшко, Д.О.Запорожець, Н.С. Камінська, Н.І.Спинка,
О.М.Лавриненко, Н.Г.Герасименко

Лабораторія в цеху М-­5 може похвалитися досвідченими спеціалістами. Так, Ольга Дядюшко  працює в лабораторії з 1976 року, 33 роки трудового стажу на «Азоті» має і Надія Спинка. З юності закохані в хімію, вони із задоволенням передають свій досвід молодому поколінню, адже вимоги до роботи в лабораторії дуже високі. Вже зарекомендували себе як сумлінні та грамотні фахівці молоді спеціалісти Наталія Камінська та Олена Лавриненко. Нині проходить атестацію на здобуття IV розряду стажер Діана Запорожець.
 
– Лабораторії контролю цехів М­-5 та М-­9, які очолює Наталія Григорівна, завжди демонструють злагоджену та  якісну роботу, – зазначив начальник ЦВТК Юрій Гордієнко. – Чималу роль в цьому відіграють вміння працювати однією дружною командою та  великий досвід роботи ветеранів виробництва.

ЦВТК відповідає не лише за якість продукції, а й за правильність її пакування та відвантаження. Зважаючи на те, що нині ПАТ «АЗОТ» працює на повну потужність та активно відвантажує продукцію аграріям, перед колективом відділу стоять непрості зав­дання. Та він справляється з ними на відмінно, вносячи свою лепту в загальну справу – забезпечення країни якісними міндобривами.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку