<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування



Приватне акціонерне товариство «АЗОТ» – один з лідерів хімічної галузі України. Підприємство є основним активом холдингу OSTCHEM із просування стратегії, спрямованої на популяризацію карбамідо-аміачної суміші (КАС) в країні. В останні роки Черкаський «Азот» збільшив потужності з виробництва КАС до 1 млн тонн на рік.

На ПрАТ «АЗОТ» функціонує Інтегрована система менеджменту, яка відповідає вимогам міжнародних стандартів ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001.

Проект будівництва заводу був затверджений у 1962 році, а вже 14 березня 1965 року тут отримали першу продукцію. У квітні 2011 року ПрАТ «АЗОТ» увійшов до холдингу OSTCHEM, який об’єднує активи азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа.

OSTCHEM – хімічний холдинг України, до складу якого входять підприємства з виробництва азотних добрив: ПрАТ «АЗОТ» (м. Черкаси), ПрАТ «Рівнеазот» (м. Рівне), ПАТ «Концерн Стирол» (м. Горлівка, Донецька обл.), ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» (м. Сєвєродонецьк, Луганська обл.).

Грамотна логістика, дистрибуція, представлена «УкрАгро НПК» та наявність спеціалізованого морського порту «Ніка-Тера» дозволили холдингу OSTCHEM оптимізувати роботу підприємств, їх виробничу, маркетингову та збутову політику, а також скоротити операційні витрати й підвищити конкурентоспроможність.

Стратегічна мета холдингу OSTCHEM – бути надійним партнером з хорошою репутацією, лідером у виробництві й постачанні мінеральних добрив високої якості українським та міжнародним компаніям.

Новини

05.08.2015

На ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM проходить планова заміна інженерних мереж

Черкаський «Азот» OSTCHEM проводить планомірну заміну ділянок підземних трубопроводів оборотної та фільтрованої води. Комплексні роботи завершилися в цехах хімводоочищення (ХВО), К-3 та М-5.


Начальник цеху ХВО Віталій Запороженко, слюсар-ремонтник цеху ХВО Володимир Копотій та заступник начальника виробничого відділу Володимир Стецюк

– Щороку, згідно з розробленою програмою, ми замінюємо ділянки пожежо-господарського, а також напірного каналізаційного колектора, яким транспортуються міські та промислові стоки до цеху ОПСВ. Крім того, ми планомірно замінюємо ділянки підземних трубопроводів оборотної та фільтрованої води. Щоб полегшити в подальшому їхнє обслуговування і, відповідно, підвищити надійність виробничого процесу на підприємстві, ми виводимо такі лінії на поверхню, – пояснює заступник начальника виробничого відділу Володимир Стецюк.

Так, восени минулого року фахівці підрядної організації ПП «Теплосервіс-2000» вивели на наземну естакаду нову лінію оборотної води на виробництві слабкої азотної кислоти. Нещодавно до неї було підключено агрегати цеху М-5.

– Підрядники проклали труби тільки до місця розділу. Щоб завершити роботу, потребувалася повна зупинка виробництва і водооборотного циклу №5, – розповідає заступник начальника цеху М-5 Віталій Гордієнко. – До нового трубопроводу перше відділення, на якому працює три агрегати, під’єднали спеціалісти УКР. Також на колекторі було замінено арматуру. На сьогодні він пройшов випробування робочим тиском, опресування і вже готовий до експлуатації.


Загальна протяжність усіх підземних комунікацій на підприємстві становить більше 220 кілометрів – це трубопроводи фільтрованої, пом’якшеної, знесоленої та оборотної води, пожежо-господарські та каналізаційні колектори тощо.

Роботи з підключення нового трубопроводу провели і в цеху хімводоочищення.
Тут час від часу виникали проблеми з підземним напірним колектором на виході з насосної станції корпусу №256, яка подає фільтровану воду в структурні підрозділи, зокрема в цех К-3. З метою мінімізації ризиків інженери проектно-конструкторського відділу розробили проект виведення комунікацій на поверхню. У процесі підготовки було змонтовано основне обладнання та запірну арматуру. Підключити їх до діючих комунікацій можна було лише в умовах зупинки берегової насосної станції, цеху ХВО та К-3. Востаннє вони повністю зупинялися у 1997 році, що пов’язано насамперед зі специфікою їхньої роботи. Цього разу виробнича пауза тривала лише три дні, оскільки якнайшвидше треба було знову пустити цех К-3, який забезпечує підприємство газоподібним азотом, що використовується для продувки апаратів і трубопроводів під час капремонтів, для створення інертних середовищ  та пожежної безпеки.

– За цей час ми встигли виконати колосальний обсяг робіт. Окрім шести бригад УКР, були задіяні працівники нашого цеху, К-3, ЦЗП, РМЦ та РБЦ. Роботи виконувалися в надзвичайно складних погодних умовах. Однак це ніяк не позначилося на остаточному результаті. Спеціалісти УКР за таких обставин змогли зробити фактично неможливе. Завдяки їхньому високому професіоналізму вдалося оперативно підключити нові ділянки подачі фільтрованої води в цех К-3 та підживити водооборотні цик-ли цехів ВПіПК, М-2 та М-6, – зазначає начальник цеху ХВО Віталій Запороженко. – Нарешті ми досягли фінальної точки і зробили велику справу. Тепер трубопровід на поверхні, що дуже добре для управління процесом та безпечної експлуатації.

У подальших планах – зміна схеми подачі води в цех К-3. Для охолодження цехового обладнання замість фільтрованої води подаватиметься оборотна з водооборотного циклу №2.

– Це досить масштабна робота. Необхідно не тільки прокласти комунікації по естакаді, але й провести ревізію обладнання насосної станції цього водооборотного циклу. До речі, всі заходи виконуватимуться власними силами, без залучення сторонніх організацій, – говорить Володимир Стецюк.

Реалізація цього проекту матиме відчутний економічний ефект, оскільки оборотна вода в рази дешевша, ніж фільтрована. За словами Володимира Пилиповича, тільки економія річкової води складатиме близько 500 м3/год
. Також знизиться обсяг енергозатрат за рахунок зменшення навантаження на насосні станції цехів ВПіПК та ХВО.

Прес-центр ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку