<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування



Приватне акціонерне товариство «АЗОТ» – один з лідерів хімічної галузі України. Підприємство є основним активом холдингу OSTCHEM із просування стратегії, спрямованої на популяризацію карбамідо-аміачної суміші (КАС) в країні. В останні роки Черкаський «Азот» збільшив потужності з виробництва КАС до 1 млн тонн на рік.

На ПрАТ «АЗОТ» функціонує Інтегрована система менеджменту, яка відповідає вимогам міжнародних стандартів ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001.

Проект будівництва заводу був затверджений у 1962 році, а вже 14 березня 1965 року тут отримали першу продукцію. У квітні 2011 року ПрАТ «АЗОТ» увійшов до холдингу OSTCHEM, який об’єднує активи азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа.

OSTCHEM – хімічний холдинг України, до складу якого входять підприємства з виробництва азотних добрив: ПрАТ «АЗОТ» (м. Черкаси), ПрАТ «Рівнеазот» (м. Рівне), ПАТ «Концерн Стирол» (м. Горлівка, Донецька обл.), ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» (м. Сєвєродонецьк, Луганська обл.).

Грамотна логістика, дистрибуція, представлена «УкрАгро НПК» та наявність спеціалізованого морського порту «Ніка-Тера» дозволили холдингу OSTCHEM оптимізувати роботу підприємств, їх виробничу, маркетингову та збутову політику, а також скоротити операційні витрати й підвищити конкурентоспроможність.

Стратегічна мета холдингу OSTCHEM – бути надійним партнером з хорошою репутацією, лідером у виробництві й постачанні мінеральних добрив високої якості українським та міжнародним компаніям.

Новини

26.01.2016

Віталій Скляров: Стабільна робота – найбільше наше прагнення у 2016 році

Традиційно в новий рік ми входимо з надією, що він буде кращим та успішнішим для країни, для рідного міста, для кожної родини. Підвищення ж рівня життя громадян напряму пов’язане з розвитком економіки, стабільною та успішною роботою підприємств. Про те, з якими здобутками та планами входить у новий рік стратегічне для нашого регіону підприємство – Черкаський «Азот» OSTCHEM, наша розмова з його керівником Віталієм Скляровим.


Голова Правління ПАТ «АЗОТ» Віталій Скляров

– Яким був 2015 рік для ПАТ «АЗОТ»? З якими труднощами доводилося стикатися? Чи задоволені Ви результатами роботи підприємства?
– Якщо говорити загалом про минулий рік, то він був важким для України, нелегким виявився і для нашого підприємства. Хоча розпочинали ми його дуже вдало. Із січня і до квітня всі виробництва, окрім виробництва капролактаму, працювали на повну потужність, маючи при цьому гарні економічні показники, конкурентну на вітчизняному ринку собівартість продукції. Але, на жаль, ми змушені були зупинити виробництво (підприємство перебувало в простої майже чотири місяціред.) через заборону на використання природного газу, що знаходився у підземних сховищах ОSTCHEM. Згідно з рішенням Кабміну, на нього було накладено арешт. Прикра ситуація, адже обсягів арештованого газу було б достатньо для забезпечення благополучної роботи до кінця 2015 року і нашого підприємства, і «Рівнеазоту». У вересні було досягнуто домовленостей з урядом і НАК «Нафтогаз України», в результаті яких підписано семисторонню угоду між підприємствами ОSTCHEM, ДК «Газ України» та «Нафтогаз України», якою передбачалась реструктуризація боргу і погашення його протягом 2-х місяців з початку роботи. Ці зобов’язання ми виконали. На сьогодні у нас немає заборгованості перед НАК «Нафтогаз України».

– Чи існують нині якісь загрози для стабільної роботи Черкаського «Азоту»?
– Виробничі потужності працюють на максимальному навантаженні. Замовлення на наші мінеральні добрива вже є на кілька місяців наперед. Ліміти на забезпечення підприємства природним газом у січні виділено. Будемо сподіватися на стабільну роботу й надалі.

– Виробництво мінеральних добрив є стратегічним для аграрної України. Чи відчуваєте ви підтримку держави? Чи захищаються нині на державному рівні інтереси вітчизняного виробника?
– Скоріш за все, навпаки. І ось чому. Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі». Він передбачає ввезення мінеральних добрив з-за кордону без державної реєстрації. Зрозуміло, що в першу чергу це зіграє на користь Росії. Якщо порівнювати собівартість нашої продукції і російського виробництва, вона відрізняється практично удвічі. Адже головною сировиною для виробітку мінеральних добрив є природний газ. У собівартості нашої продукції він займає 60 – 65 відсотків. При цьому вартість природного газу на російських підприємствах знаходиться на рівні 130 доларів за тисячу кубічних метрів, ми ж закладаємо у собівартість продукції газ за ціною 270 доларів. Навіть незважаючи на дуже хороші витратні показники природного газу на виробіток однієї тонни продукції, а вони на рівні найкращих в СНД, ми не зможемо конкурувати з російським виробником. Як свідчить офіційний сайт Верховної Ради України, згаданий закон 31 грудня було підписано Президентом України. Введення його в дію призведе до того, що і Черкаський «Азот», й інші великі українські підприємства будуть змушені зупинитися. Буде втрачено робочі місця та надходження до бюджету. Але цим негативні наслідки прийнятого закону не обмежаться. З такою політикою українські аграрії залишаться без мінеральних добрив, а Україна – без хліба. Я вважаю, що уряд глибоко помиляється стосовно того, що Росія вирішить питання із забезпечення України цією продукцією. Адже на сьогодні існує дефіцит мінеральних добрив і в самій Росії. Тому єдине правильне рішення – надати можливість вітчизняним виробникам стабільно працювати на максимальному навантаженні. При цьому собівартість нашої продукції буде оптимальною, будуть збережені робочі місця. Працюючи на український ринок, а зараз близько 85 – 90 відсотків продукції Черкаського «Азоту» відвантажується саме на внутрішній ринок, ми, спільно з нашими колегами з Рівного, Сєвєродонецька, Одеського припортового заводу, зможемо забезпечити село необхідною кількістю мінеральних добрив.

– У новий рік колектив увійшов з новими планами і завданнями, першочерговими з яких є…
– Максимально забезпечити стабільну роботу підприємства. Хочеться, щоб плани, які намічені на 2016 рік, подвоїлись, бо не всі проекти 2015 року нам вдалося реалізувати через нестабільну політичну й економічну ситуацію в країні. У разі наявності фінансової стабільності нам треба буде надолужити упущене і зробити заділ на 2017 рік, бо є, наприклад, межа ресурсу обладнання, яке вимагає капітальних ремонтів та реконструкції.

– На яких проектах буде зосереджено увагу в першу чергу?
– На реконструкції печі первинного риформінгу в цеху А-5 з виробітку аміаку. В плані енергозбереження це буде найефективніший захід, а в плані оновлення основних засобів – найдорожчий. До того ж, це найбільша за масштабами і найдовша в часовому вимірі реконструкція. Тільки на виготовлення труб піде щонайменше 9 місяців.

– Ви очолюєте одне з найбільших підприємств нашого регіону. Які основні віхи виробничого життя передували цьому?
– Я закінчив Донецький політехнічний інститут за спеціальністю хімічна технологія твердого палива, за кваліфікацією – інженер-хімік-технолог. Уже понад 20 років – у хімічній галузі. А розпочинав трудову діяльність в акціонерному товаристві «Концерн Стирол» у 1992 році в місті Горлівка Донецької області, де пройшов шлях професійного становлення від старшого майстра виробництва аміачної селітри до директора з виробництва цього підприємства. У 2002 році мене, як спеціаліста хімічного виробництва, який уже мав достатній досвід, запросили на Черкаський «Азот», де спочатку призначили заступником технічного директора, а згодом – технічним директором. З червня 2011 року став Головою Правління публічного акціонерного товариства «Азот».

– За роки, що Ви керуєте підприємством, чимало було зроблено в плані його технічного розвитку. Які заходи віднесли б до переліку найважливіших і найсуттєвіших?
– У цілому для результативної роботи підприємства важливі всі кроки, які ми здійснюємо в різних напрямах. Однак, є ті, які спрямовуються на збільшення обсягів виробництва, зменшення витратних коефіцієнтів сировинних, енергетичних та матеріальних ресурсів, а також збереження навколишнього середовища. З цієї точки зору, до переліку найважливіших відношу проведення масштабних реконструкцій виробництв. Перш за все, це реконструкція цеху А-5 з виробітку аміаку, яка дала можливість значно наростити обсяги продукції. Реконструкція в цеху М-5 з виробітку неконцентрованої азотної кислоти значно підвищила продуктивність агрегатів, які зараз є одними із найефективніших в нашій галузі. Тобто, проведення реконструкцій забезпечували успішну роботу підприємства і давали поштовх до подальшого його розвитку та реалізації намічених планів.

– Ви входите в десятку «ТОП-менеджерів України», визнані «Людиною року - 2012». Це висока оцінка роботи. Чи вважаєте Ви себе повністю реалізованою людиною і які цілі ставите перед собою надалі?
– Кожен спеціаліст має постійно розвиватися у професійному плані. Незважаючи на те, що я багато років на керівних посадах і маю певний досвід, у мене є потреба вдосконалюватись. Зокрема, не так давно я закінчив Единбурзьку бізнес-школу та отримав ступінь МВА – магістр бізнес-адміністрування. Зараз вивчаю англійську мову, а також раджу це робити своїм колегам-менеджерам, які стикаються з труднощами в процесі роботи через незнання мови. Тим більше, що 2016 рік Президент України оголосив «роком англійської мови». Правда, ми почали займатися вивченням англійської ще задовго до такого рішення. А оскільки наша країна рухається в європейському напрямку, без знання мови не обійтися. Щодо професійного росту спеціалістів. Ми часто запрошуємо на підприємство фахівців-викладачів з різних галузевих напрямів. Організовуємо курси. Нещодавно провели семінар з підготовки переговорних процесів та з підготовки управління персоналом. Підвищуємо кваліфікацію менеджерів, у яких є потенціал і бажання для подальшого професійного росту. Не можна стояти на місці. Не буває людей, які знають абсолютно все і всього досягли. Як тільки ти скажеш, що повністю реалізувався, треба йти на пенсію, брати вудочку і ловити рибу. 

– Місцеві вибори 2015 року стали першими, в яких Ви брали участь. Які у вас склалися враження від виборчого процесу і чи бачите Ви себе надалі в політиці?
– У мене є бажання і можливість щось змінити в місті. З такими намірами я і брав участь у місцевих виборах. Адже, на моє глибоке переконання, щось реально зробити для громади можуть лише чесні, незаангажовані люди, які довели своїм життям і своїми справами, що вміють досягати конкретних результатів. Але, на жаль, бажання і прагнення не завжди співпадають з реаліями. Чим далі – все більше переконуюся в тому, наскільки політика – брудна справа. Ти хочеш щось зробити для користі громади і міста з відкритою душею, але через інтриги і «закулісні ігри» тобі це не вдається. Тому я поки що не бачу себе в політиці.

– Чого чекаєте від 2016 року? 
– Стабільної роботи підприємства. Щоб якнайшвидше закінчилась війна на моїй малій батьківщині і настав мир. А не буде війни, то відновиться економіка, і всі створені матеріальні блага будуть спрямовані на поліпшення життя людей.

Прес-центр ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку