<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

04.05.2016

Черкащанин власноруч виготовляє городню техніку

Досвідчений механік Михайло Лавріненко, трудова біографія якого пов’язана з Черкаським «Азотом», звик до раціоналізаторства не лише на виробництві, а й у побуті. Для виконання робіт по господарству на своїй присадибній ділянці в селі Червона Слобода чоловік застосовує техніку, змайстровану власними руками.

Років 10 тому пенсіонер виготовив перший універсальний комбінований електро­бензомотоблок – ним можна і ділянку зорати, і рядки «прокопати», і підгорнути картоплю, і навіть викопати її.

– Мій «мотоблок» складається з електродвигуна, лебідки й троса, який намотується на барабан і тягне металеву «лопату». Звичайно для великих земельних ділянок така техніка не згодиться. Проте для домашнього користування – це саме те, що треба. Під час роботи не треба докладати значних зусиль. Працює техніка натисканням однієї кнопки, а після городніх робіт не болить ані спина, ані ноги, – розповідає Михайло Лавріненко.


Михайло та Віра Лавріненки демонструють свій «мотоблок»

Патентувати свій електро­бензомотоблок чоловік ніколи й не збирався. Пояснює, що йому не потрібні ні слава, ні гроші. Головне, щоб більше людей могли скористатися його винаходом. Декілька років тому Михайло Григорович звертався до керівництва області з пропозицією налагодити серійне виробництво «мотоблоку». У відповідь на свій запит пенсіонер згодом отримав лист, який ніби й давав надію, але насправді був делікатною відмовою.

Крім «мотоблоків» різних модифікацій, пофарбованих в національні кольори, Михайло Лавріненко змайстрував й інші агрегати для полегшення щоденної праці по господарству. Також чоловік допомагає військовим на Сході. Взимку він виготовив і передав у зону АТО буржуйку. Пізніше отримав ще одне цікаве замовлення. Бійці просили зробити пристрій, який дозволяв би заряджати телефон у польових умовах без електромережі. Для того щоб змайструвати ручний «міні­генератор», знадобилися лише колесо від дитячого велосипеда, до якого було приладнано ручку, динамо з радянського велосипеда і випрямляч до традиційної підзарядки з різними роз’ємами.

– У мене є ще багато ідей, тому хочу, щоб хтось продов­жив мою справу. Я поділюся своїми розробками, передам усі креслення, напрацювання... Ще й консультуватиму, – каже Михайло Григорович. – Можливо, мені вдасться знай­ти любителя помайструвати серед азотівців. Переконаний, що на підприємстві таких винахідників вистачає. Тож, хто зацікавиться – нехай звертається до мене.

Прес-центр ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку