<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

25.06.2020

ВІТАЛІЙ СКЛЯРОВ: «МИ НЕ ПОГОДЖУЄМОСЯ З РІШЕННЯМ УРЯДУ, ЯКЕ ЗНИЩУЄ ХІМІЧНІ ПІДПРИЄМСТВА ТА РОБОЧІ МІСЦЯ»


Днями Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення щодо повного відкриття кордонів для ввезення імпортних мінеральних добрив на український ринок. Це стало болючим ударом для вітчизняних виробників, зокрема, й для Черкаського «Азоту». Яким може бути вихід із ситуації і що чекає на підприємство в разі, якщо це рішення залишиться в силі, в інтерв’ю Голови Правління ПрАТ «АЗОТ» Віталія Склярова.

– Якою є ваша реакція на прийняте Урядом України рішення щодо скасування  квот на імпортні мінеральні добрива?

– Рішення є неприйнятним. Більше того – антидержавним, оскільки, по суті, знищує власне виробництво. Ми не згодні з політикою, яку проводить влада, завдаючи нищівного удару  хімічним підприємствам України. Ми не погодимося з рішенням, яке, по суті, знищує хімічну галузь. Прийнявши його, уряд фактично підписав розпорядження про скорочення тисяч робочих місць по всій країні.
Зараз українські виробники готують всю необхідну юридичну базу для подачі апеляції на рішення МКМТ. Ми будемо вимагати встановлення квот на імпортні добрива. Захист вітчизняного виробника мінеральних добрив у цей надскладний час мав би стати обов’язковим та  невідкладним завданням для влади, але те, що зараз зробив уряд, відмовившись від квот, є цілковитим безглуздям і антидержавним рішенням. На фоні економічної кризи комісія МКМТ відкриває «зелене світло» для наповнення українського ринку імпортними добривами, зокрема, виробленими в Росії. Тобто, керівництво нашої країни, всупереч раніше декларованим гаслам щодо необхідності підтримки і захисту інтересів вітчизняного товаровиробника, підтримало зарубіжного! 

– До чого це призведе?
 
– Тисячі звільнених з хімічних підприємств працівників, зокрема і з нашого «Азоту», поповнять армію безробітних в країні. Ми змушені будемо піти на цей крок, до якого нас своїм рішенням підштовхує уряд. Також ми переконані, що для українських аграріїв, так звана, «підтримка» у короткостроковій перспективі принесе чимало проблем. Спочатку «непрохані гості» почнуть демпінгувати на українському ринку, щоб послабити позиції нашої хімічної галузі, а потім, залишившись без конкуренції, почнуть диктувати українським аграріям свої умови й ціни. Подібну ситуацію ми переживали безліч разів з постачанням природного газу, коли Росія то відкривала кран, то перекривала його, вимагаючи виконання її умов. Чи забули? Чи не засвоїли уроки? Ще раз наголошую: відмова підтримати національного виробника добрив неминуче призведе до високих цін на мінеральні добрива для нашого агропромислового комплексу. І це найболючіші, хоча й не єдині втрати, які понесе не тільки АПК, а й держава в цілому. Бо через збільшення імпорту, значно погіршиться платіжний баланс країни, а також ще більш послабляться позиції хімічної індустрії України на глобальному ринку.
Ми неодноразово наголошували, звертаючись до Президента і Уряду України, що ситуацію можна виправити, ввівши розумні квоти на ввезення імпортної продукції. Але, як тепер розуміємо, нас не почули. 

– «Азот»  неодноразово потрапляв у подібну ситуацію. Що тоді його рятувало?

– Наприклад, у 2016-2017 роках завантаження потужностей «Черкаського «Азоту» не перевищувало 40 відсотків. З 2019 року ситуація в українській хімічній галузі (відповідно й на «Азоті») почала виправлятися. В рамках санкційного пакету заходів проти РФ, Уряд України запровадив ембарго на ввіз російських товарів на територію України. В результаті – Черкаський «Азот» фактично «встав з колін» та почав поступово відновлювати своє виробництво. Підприємство налагодило випуск продукції і всю її відвантажувало для потреб вітчизняних сільгоспвиробників. На жаль, ембарго дало лише короткостроковий ефект, оскільки російські добрива почали завозитись в Україну в обхід, через інші країни. Для цього росіяни використовують дочірні підприємства, які вони опосередковано контролюють у Польщі, Грузії, та Білорусі. 
Дійшло до того, що деякі з країн почали імпортувати в Україну таку кількість добрив, яку вони насправді не здатні виробити, враховуючи їхні наявні виробничі потужності. Саме через таку «гібридну торгівельну війну», коли ембарго стало легко обходити, різко погіршився стан української хімії. Опинившись у цій ситуації, більшість українських виробників мінеральних добрив, і Черкаський «Азот» зокрема, в 2019 році звернулися до Міністерства розвитку економіки з проханням провести об'єктивні розслідування щодо імпорту та виробити ефективні заходи для захисту українського товаровиробника.

– І які результати такого розслідування?

– Розслідування було завершено Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі при Міністерстві розвитку економіки в травні 2020 року. Згідно з результатами дослідження, Міністерством було зроблено конкретні висновки і рекомендації щодо необхідності введення квот на імпорт мінеральних добрив в Україні. Але, як зараз бачимо, під тиском окремих лобістів ситуація змінилася. І сьогодні, судячи з того, яке рішення прийняв уряд, вітчизняні підприємства з виробітку мінеральних азотних добрив попросту угроблять.

– У місті залишилось не так багато промислових підприємств. Як ви вважаєте, якщо перестане працювати «АЗОТ», що це означатиме для міста? 

– Якщо Черкаси втратять таке велике підприємство, це відразу ж спричинить навантаження на центр зайнятості в зв’язку зі скороченням працівників, призведе до різкого зменшення надходжень до місцевого бюджету, зупинення реалізації соціальних програм з розвитку інфраструктури міста. Городяни постійно відчували нашу підтримку. Це надання допомоги освітнім та медичним закладам, облаштування дитячих та спортивних майданчиків, встановлення зупинок, забезпечення тролейбусного парку екологічно чистим видом транспорту – тролейбусами, підтримка розвитку культури і спорту в місті. Підприємство ПрАТ «АЗОТ» та місто нерозривно пов’язані спільними цілями й інтересами: місто має розвиватися, ставати ще більш комфортним для життя, а підприємство – нарощувати випуск продукції, створювати додаткові робочі місця, забезпечуючи роботою городян. Від такого тандему виграють усі і цей факт є очевидним.


Возврат к списку