<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

31.08.2011

Переможець Міжнародного конкурсу

З 15 по 19 серпня цього року в Одесі на учбово-атестаційній базі «Прометей» проходив щорічний VIII Міжнародний конкурс професійної майстерності серед зварювальників, в якому взяли участь 34 фахівці із 21 підприємства чотирьох країн: України, Білорусі, Росії і Литви. Із числа хімічних підприємств України своїх фахівців представили Одеський припортовий завод, «РівнеАзот» та Черкаський «Азот».


За роботою.

Конкурс відбувався за трьома номінаціями: ручне дугове зварювання покритим електродом (метод 111); дугове зварювання плавким електродом в активних газах (метод 135) та дугове зварювання вольфрамовим електродом в інертних газах (метод 141).

Переможцем і призером конкурсу в номінації 141 визнаний зварювальник управління капітальних ремонтів Черкаського ПАТ «АЗОТ» Олександр Миколайович Шепель. Іще один конкурсант – зварювальник УКР Володимир Іванович Шкарбута посів четверте місце.

– Черкаські азотівці у складі Олександра Миколайовича та Володимира Івановича гідно представили своє підприємство на конкурсі професійної майстерності міжнародного рівня. Проте, усім, без винятку, зварювальникам-конкурсантам необхідно «підтягнути» теоретичні знання, – зазначив член журі О.Т.Цвелодуб. – Адже, окрім практичних завдань щодо зварювання металевих пластин і труб, конкурсанти змагалися і в знаннях теорії, нормативних положень та техніки безпеки.


Під час вручення призів.

І теорія, і практика оцінювалися по бальній системі. Найменша неточність у відповідях чи то відхилення у виготовленні виробу позначалася на кількості балів. Всі зразки підлягали прискіпливій лабораторній перевірці. Конкуренція була дуже велика. Воно й зрозуміло, оскільки на конкурс з’їхалися кращі з кращих, які претендували на першість.

24 роки поспіль Олександр Миколайович Шепель працює на Черкаському «Азоті». Таку цікаву, як вважає, професію зварювальника він обрав свідомо, здобувши після служби в армії відповідний фах в професійно-технічному училищі №15. Спочатку працював у цеху НСО, а після реорганізації – в ремонтному управлінні (згодом управління капітальних ремонтів). Високу майстерність і вправність у професії Олександр Миколайович опанував, маючи справу з нестандартним устаткуванням. Саме тут, на його думку, «заховане» широке поле для технічної творчості. А ще професіонал завдячує своїм наставникам Трохіну та Ополонцю, які у свій час вчили його майстерності. Тепер і сам залюбки ділиться знаннями та напрацьованим досвідом із молодим кадровим поповненням. У їх числі і його син Ігор, який трудиться поруч з батьком, наслідуючи професійну традицію їхньої родини – зварювальників. Для цього він також закріпив теоретичні знання, здобуті в училищі №17, дипломом. Тут Ігор опанував дві спеціальності. Проте, перевага виявилася на боці зварювальника.


О.М.Шепель, член журі О.Т.Цвелодуб, В.І.Шкарбута.

І батько, і син по-справжньому залюблені в свою роботу і вважають, що той, хто відчув істинну насолоду від зробленого, ніколи не зрадить цій професії.

– Тільки уявіть собі: є дві окремих деталі. У процесі їх зварювання виходить красива конструкція. Хіба ж це не творчість?! Або ж працювати з металом… Це одне задоволення. Він плавиться і з ним можна робити що завгодно. Тут все залежить від особистих можливостей і вміння, – розповідає О.М.Шепель і має рацію.

На Черкаському «Азоті» управління капітальних ремонтів по праву є чудовою школою професійної підготовки зварювальників. На його базі проходять виробничу практику студенти училищ, вузів і «виростають» у фахівців високого класу, яким залюбки пропонують престижну роботу навіть за кордоном.

– Перемога у Міжнародному конкурсі Олександра Миколайовича Шепеля, яка додає вагомого престижу підприємству, також є незаперечним прикладом цього, – запевняє заступник начальника УКР Г.Т.Цвелодуб.

Возврат к списку