<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

06.03.2012

М-9 – найжіночніший цех «Азоту»

Так його можна назвати по праву. Адже М-9 може похвалитися не лише єдиною на виробництві жінкою, яка обіймає посаду заступника начальника цеху, а ще й тим, що майже третина усіх працівників на виробництві аміачної селітри – жінки. Причому, вони виконують як традиційні для жінок роботи (економіст, прибиральниця), так, і ті, що вже стали «жіночими» на «Азоті» (пакувальниці (машиністи ФПМ), апаратники).


Пакування аміачної селітри нині суто жіноча справа


Апаратник Ольга Свистун контролює процес виробництва аміачної селітри


Машиністи ФПМ (зліва направо: О.Щербакова, В.Слюсар, Л.Бойко) та О.Драган

Непроста робота в машиністів ФПМ, завдання яких – вчасно та якісно зафасувати аміачну селітру, не допустити зупинки цеху. За зміну кожна оператор видає 500-700 тонн продукції. Але жінки тут працюють роками. Слюсар Віра Григорівна має вже 16 років трудового стажу. Каже, що роботу свою любить, цінує колектив. У зміні – 5 жінок.

– Ми вже спрацювалися разом, кожна знає свою роботу, що за чим, тому працювати легко, – розповідає вона. – А стосовно чоловіків, то я пам’ятаю колись працював у нас один, але не довго. Така робота, мабуть, не для них.

Такої ж думки дотримується і начальник цеху Іван Гнатович Мартем’янов.

– Робота пакувальника сидяча, монотонна, рутинна, чоловікам таке не під силу, – пояснює він. – До того ж, жінки мають стимул тут працювати, бо можуть гарно заробити, а отже – забезпечити родину. Те ж саме стосується і апаратників з виробництва селітри. Де статичне обладнання, й необхідно ретельно слідкувати за процесом, постійно робити аналізи – працюють жінки.

Іван Гнатович запевняє, що йому з жінками працюється комфортно. А з Ольгою Іванівною Драган вони працюють пліч-о-пліч з 1997 року, тож надійнішого заступника годі й бажати.

Наталія Бакалова, фото автора

Возврат к списку