<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

12.07.2013

На ПАТ «АЗОТ», що входить до азотної групи OSTCHEM Group DF, пора капітальних ремонтів

Після проведення капітального ремонту агрегату №1 аміачного виробництва (цех А-3) і пуску його в роботу, тут зупинено на капітальний ремонт агрегат №2.




Ремонт в цеху А-3

«Після закінчення капремонту агрегату №1 виробництва аміаку (цех А-3), який тривав із 24 червня, ми приступили до пускових операцій і 11 липня, як і було заплановано, одержали першу продукцію», - повідомив Голова Правління ПАТ «Азот» Віталій Скляров. За кілька днів до закінчення капітального ремонту агрегату №1, під час якого було замінено каталізатор конверсії монооксиду вуглецю (низькотемпературний) в реакторі R-102Б-1 та каталізатор вторинного риформінгу в реакторі R-101-1, в цеху приступили до зупинки і ремонту агрегату №2. Таким чином, цех 5 днів перебував у повному ремонтному простої. За цей час спеціалісти обстежили і провели ревізію загально цеховим ємностей, апаратів, а також виконали регламентні роботи, передбачені Системою планово-попереджувальних ремонтів. Зараз ремонтні служби виконують обсяги робіт, передбачені планом капітальних ремонтів на агрегаті №2. Крім стандартних робіт із чищення теплообмінних апаратів, ремонту запірно-регулюючої арматури, ремонтники замінять дві випарні петлі котла-утилізатора поз. Е-204/205-2 на агрегаті синтезу аміаку. На агрегаті підготовки синтез-газу відремонтують футеровку печі риформінгу поз. Н-101-2, виконають повну заміну футеровки трубної дошки газоохолоджувача, а також проведуть діагностику апаратів і трубопроводів.

- Сподіваємося, що замінивши проблемні петлі котла-утилізатора, ми убезпечимо агрегат від позапланових зупинок. Ретельна діагностика обладнання, ремонт проблемних місць дозволять стабільно, безаварійно працювати в майбутньому. До важливих заходів, які ми впровадимо під час цього капітального ремонту, варто віднести відключення підземних трубопроводів дренажної системи моноетаноламінового очищення і підключення систему МЕАО до заздалегідь змонтованої наземної системи дренування. Що це нам дасть? По-перше, поліпшити екологічність виробництва, а по-друге, попередити можливі втрати сировини, - констатує технічний директор Віктор Олійниченко.

Після проведення капремонту агрегату №2 і пуску його в роботу, першу продукцію тут планують одержати у заплановані строки – 23 липня. В капітальний ремонт і модернізацію цеху планується в цьому році вкласти щонайменше 16 мільйонів гривень. Нині з впевненістю можна сказати, що торішні капіталовкладення виправдовують себе, адже робота цеху А-3 вирізняється цього року стабільністю, перевиконанням планових показників з виробництва продукції та значною економією енергоресурсів.

Досягнення виробничників цеху А-3 відзначив на оперативній нараді Голова Правління ПАТ «АЗОТ» Віталій Леонідович Скляров, особливо в частині економії енергоресурсів та перевищення планових показників виробництва продукції. Так, у січні 2013 року цей показник становив 104 відсотки, а в травні – 104,3 відсотки.

Найбільше цех економить сьогодні на природному газі – 5 куб. м на тонну продукції, хороший ефект дає і збільшення паровиробництва. Економиться також цілий ряд інших ресурсів, що є результатом постійної модернізації виробництва, до якого постійно прагне колектив цеху, пропонуючи нові ідеї та заходи.

-Ми не можемо значно наростити випуск продукції, оскільки обладнання чітко розраховане на певний обсяг виробництва, тож всі наші зусилля спрямовані на здешевлення виробництва за рахунок зменшення енерговитрат, матеріалів, утилізації відходів, – розповідає начальник цеху А-3 Олександр Кольба. – Всього, що для цього зроблено – не перелічити. Дуже хороший ефект дали заходи, які ми впровадили під час торішнього капремонту. Зокрема, нам замінили на новий регенератор розчину аМДЕА на одному з наших агрегатів. Новий апарат з нержавіючої сталі не дає пропусків розчину. Замінено й сам розчин на більш сучасніший та економічніший – активований метилдіетаноламін. Він практично не розкладається, з нього не потрібно кожних два тижні виводити смолу, а це дуже трудомісткий та ще до того ж і дороговартісний процес.

Як розповів Олександр Петрович, дуже хороший економічний ефект дали заміна футеровки в першій печі риформінгу з використанням найсучасніших матеріалів та заміна реакційних труб з покращеною теплопередачею. До того ж, в обох печах очистили пучки труб і встановили додатковий пучок для підігріву паливного газу. Останнім часом почала стабільно працювати установка з вловлювання аміаку, завдяки якій в цеху отримують аміачну воду та очищені гази, які направляються як паливо в печі риформінгу.

Наступного року в цеху хочуть допрацювати внутрішнє облаштування нового регенератора та абсорбера, що ще більше покращить економічні показники самої очистки газу. Планують також капітально відремонтувати інший агрегат і замінити на ньому розчин. Крім того цех має необхідність у встановленні ще одного додаткового компресора повітря, який вмикатиметься влітку, коли для виробництва на повних потужностях бракує повітря.

Возврат к списку