<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

24.03.2014

Дмитро Фірташ: Бізнес повинен підставити Україні плече

Голова Федерації роботодавців України, Голова Ради Групи компаній Group DF Дмитро Фірташ в ексклюзивному інтерв’ю телеканалу "Інтер" висловив свою позицію про взаємодію бізнесу та влади, об’єднання суспільства та шляхи подолання економічної кризи. 


Дмитре Васильовичу, нестабільна ситуація в Україні моментально відображається на економіці країни. Ви, як Голова Федерації роботодавців України, які бачите шляхи стабілізації економічної ситуації?

Сьогодні, на жаль, не можна розділити політику та економіку. Важливо і те, й інше. І від того, які кроки будуть робити політики, залежить те, як буде розвиватися українська економіка.

Я вважаю, що сьогодні настав один з найважливіших моментів, коли потрібно прибрати всі амбіції, коли всі повинні об’єднатися. Тому що дуже важливо подолати виклики, які стоять перед країною. І в мене немає жодного сумніву, що ми з цим впораємося.

Сьогодні не треба шукати якісь проблеми, воювати один з одним. Все суспільство має об’єднатися, щоб упоратися з цим викликом. Повинні об’єднатися і політики, і бізнесмени – і великий бізнес, і малий бізнес. Якщо ми знайдемо взаєморозуміння всередині країни, то ми вирішимо й економічні питання. Це взаємопов’язані речі.

Чи позначилася якось ситуація в Україні на роботі підприємств Group DF?

Я впевнений у тому, що група як робила, так і робитиме все для того, щоб ситуація в країні стабілізувалася. Ви знаєте, що сьогодні в групі працює більше ста тисяч осіб. Ми присутні сьогодні в усіх регіонах країни – і на Сході, і на Заході, і в Криму. Я вважаю, що Group DF якраз та компанія, яка точно відображає ситуацію, що відбувається в країні.

Ми зробимо все для того, щоб люди отримували зарплати і мали всі соціальні гарантії. Підприємства будуть і далі працювати на повну потужність. Ви знаєте, що наші підприємства для багатьох міст, в яких вони розташовані, – містоутворюючі. І від того, як вони працюють, залежать умови життя в цих містах. Сьогодні, як ніколи, ми про це думаємо, обговорюємо питання, що виникають, для того, щоб не зменшити соціальні пакети, незважаючи на складну економічну ситуацію.

Ви плануєте корегувати інвестиційні програми?

Всі ті інвестиційні програми, які були заплановані на 2014-2016 роки, виконуються в повному обсязі. Сьогодні у нас досить хороша позиція і ми будемо далі розвивати підприємства.

Іноземні інвестори з пересторогою стежать за розвитком ситуації в Україні. Вас як бізнесмена вона не лякає?

Я душею з Україною, тому що моя історія, історія мого бізнесу показує: де б я не заробляв гроші, я завжди витрачав їх усередині країни. Я зустрічався з іноземними інвестиційними банкірами, обговорював з ними питання, і вони мені говорили: для Group DF це ризик, що ми всі гроші концентруємо в одній країні – в Україні. І зараз інвестиційні банкіри говорять, що ми попереджали, що це неправильна позиція, коли всі гроші інвестуєш тільки в одну країну. Я думаю інакше. Гадаю, ми правильно чинимо, що гроші вкладаємо в Україну. Україна для нас не ризик. Україна – це та країна, де ми живемо. Якщо для іноземців це ризик, то я Україну як ризик не розглядаю. Ми зробимо все можливе для того, щоб Україна була потужною та сильною державою.

Така ж позиція і решти українського бізнесу?

Ми відпрацьовуємо у Федерації роботодавців варіанти того, як ми можемо допомогти бюджету й армії. Ми хочемо сформулювати пропозицію і потім направити її на розгляд уряду.

Я точно впевнений у тому, що бізнес повинен підставити державі плече. Найближчим часом від Федерації роботодавців України та від мене як голови цієї організації буде звернення до бізнесу. Ми повинні підтримати бюджет, надати державі додаткові ресурси, щоб Україна могла вирішувати першочергові завдання.

Возврат к списку