<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

22.09.2014

Перший циклогексанон на «Азоті» отримали 30 років тому

У ніч з 21 на 22 серпня 1984 року на Черкаському виробничому об’єднанні «Азот» відбувся успішний пуск ще одного структурного підрозділу. Цех з виробництва циклогексанону К­-4 отримав свою першу продукцію, що стало сигналом для подальшого введення в дію всього виробництва капролактаму.

На будівництві цеху К-­4 упродовж кількох років працювали кращі спеціалісти з різних країн колишнього Радянського Союзу. На той час на території України не було подібного виробництва, адже його проектували з урахуванням тих технологій, які вже застосовували в Нідерландах. Вони характеризувалися меншим енергоспоживанням та меншими витратними коефіцієнтами.

– Кадрова комплектація нового виробництва проводилася у 1982 – 1983 рр. Знач­ний внесок у розвиток цеху та формування колективу зробив перший начальник Олександр Прокопович Тотм’янін. Працівники групами їхали навчатися й переймати досвід у аналогічних цехах на споріднених підприємствах, зокрема в Гродно (Білорусь), – згадує начальник цеху К-­4 Олександр Подзивалов. – Я приєднався до колективу в листопаді 1982-­го. Тоді мені здавалося, що одній людині неможливо пізнати, як працюватиме такий масштабний механізм, який утворюють кілометри трубопроводів, різноманітні колони, вентилятори, агрегати…

Начальник цеху К-4 Олександр Подзивалов

Одразу після отримання першої продукції цех почав готуватися до пуску другої технологічної нитки. Потужність кожної з них – 25 тисяч тонн на рік. Циклогексанон – рідина без кольору з м’ятно-­ацетоновим запахом, – є сировиною для виробництва рідкого капролактаму. Він широко застосовується в авіа-­ та автомобілебудуванні.

– За ці 30 років відбулося чимало подій в цеху. Ми нав­чилися пускати одне з найскладніших виробництв на Черкаському «Азоті». Вимоги до всіх фахівців надзвичайно високі, – зауважує Олександр Анатолійович. – У цеху було реалізовано чимало проектів. Кращими раціоналізаторами в ті роки були нинішній начальник цеху К-­7 Анатолій Миколайович Горобченко і теперішній механік нашого цеху Сергій Миколайович Борисенко, які подавали до 100 пропозицій на рік. Вони стосувалися як вдосконалення роботи обладнання, так і поліпшення умов праці виробничників.

Своєрідним періодом «перебудови» для цеху стали 2004 – 2007 рр. Один із масштабних організаційно-­технічних заходів – переведення системи управління цехом на мікропроцесорну техніку. Запровадження розподіленої системи керування проходило поетапно впродовж двох років. Це було зумовлено особливостями структури цеху. Якщо на деяких підприємствах виробництво циклогексанону складається з трьох окремих цехів (гідрування бензолу, окислення та ректифікації), то на Черкаському «Азоті» вони всі зібрані в одній технологічній нитці. До того ж, необхідно було навчити персонал працювати за новими стандартами на сучасній техніці.

Співробітники цеху з виробництва циклогексанону К-4: Ю.В.Нежинський, В.І.Роштен,
Є.В.Чумаченко, П.М.Каденко, Г.В.Граждан, Є.О.Рильков, С.М.Борисенко, Н.В.Гасанова,
І.І.Прибиткін, Є.А.Мініх, А.В.Білецький, П.З.Флячинський, Д.М.Нізелко

В цей же час керівництвом товариства було ухвалено рішення про проведення масштабної реконструкції стадії ректифікації. Проект розробляла компанія «Koch­Glitsch». Після остаточного завершення модернізації цехові вдалося стати кращим серед споріднених підприємств за робочими показниками. Так, споживання пару для виробництва тонни продукції знизилося до 3 Гкал. Крім того, зменшився витратний коефіцієнт бензолу.

Сьогодні виробництво тимчасово призупинено. Колектив цеху використовує цей час для проведення ремонтів у корпусах структурного підрозділу. В деяких з них відремонтували підлогу, стіни, пофарбували обладнання, трубопроводи тощо. Також працівники структурного підрозділу були задіяні на реконструкції їдальні №4.

Колектив цеху К­-4 нараховує 105 осіб. Серед них є й ті, хто працює з моменту пуску: С.М.Борисенко, В.Д.Тимченко, Т.М.Лукачина, В.Г.Лисенко, Є.Є.Гаврищук, Т.І.Чепрага, Т.Ф.Колесник, М.В.Кузьменко, А.М.Луценко, М.І.Мороз, А.Г.Лут та ін. 30-­річний ювілей колеги відсвяткували в дружньому колі разом із ветеранами праці.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку