<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

04.02.2015

У 2014 році Черкаський «Азот» збільшив виробництво продукції на 2,8%

У 2014 році OSTCHEM інвестував у розвиток Черкаського «Азоту» майже 150 млн. грн., що дозволило не лише збільшити обсяги виробництва, але й істотно заощадити на енергоресурсах. Підприємство реалізувало продукції майже на 6 млрд. грн. (на 1,1 млрд. грн. більше, ніж у 2013 році). Завод цілеспрямовано працював на забезпечення мінеральними добривами українських виробників сільськогосподарської продукції: 71,1% виробленої продукції було поставлено українському АПК, 28,9% – на експорт. Обсяг виробництва продукції зріс на 2,8% порівняно з минулим роком.



У 2014 році Черкаський «Азот», що входить до холдингу OSTCHEM (об'єднує підприємства азотної хімії Group DF), встановив рекорд за обсягом виробництва аміаку й КАС. Так, підприємство виробило 129,1 тис. тонн товарного аміаку (у 2013 році – 37,9 тис. тонн) і 249,5 тис. тонн карбамідо-аміачної суміші (у 2013 році – 230,7 тис. тонн).
 
Крім того, значно перевищив планові завдання цех М-9, виробивши 920,6 тис. тонн аміачної селітри.
 
– Минулого року ми відчули переваги холдингу. Через події на Сході України з метою підвищення рівня безпеки холдинг OSTCHEM зупинив два з чотирьох підприємств. Тому ми нарощували обсяги виробництва на діючих Черкаському «Азоті» і «Рівнеазоті», що дозволило нам повністю виконати всі зобов'язання перед аграріями. Наприклад, Черкаський «Азот» істотно збільшив обсяги виробництва аміаку та КАС, а також зберіг обсяги виробництва аміачної селітри й карбаміду. Якщо проаналізувати виробничі показники з 2006 року, то можна побачити, що черкаське підприємство торік навіть встановило новий рекорд з виробництва товарного аміаку. Підприємство залишається орієнтованим на внутрішнього покупця. 71,1% від загального обсягу виробленої продукції продається на внутрішньому ринку й тільки 28,9% – на зовнішньому, – коментує Олександр Халін, генеральний директор OSTCHEM.
 
Загальний розмір інвестицій холдингу OSTCHEM у розвиток Черкаського «Азоту» в 2014 році склав майже 150 млн. грн. Реалізація програми капітальних ремонтів і проектів модернізації основних технологічних цехів дозволили не тільки відновити ресурс обладнання, але й забезпечити зниження виробничих ризиків, стабільність виробництва та водночас скоротити енерговитрати.
 
– Ми намагаємося досягати зменшення собівартості готової продукції й видаткових коефіцієнтів. У 2014 році показовими стали результати використання природного газу, необхідного для виробництва аміаку, карбамідо-аміачної суміші, аміачної селітри й карбаміду. Так, для виробництва 1 тонни аміаку (виробляється в цехах А-3 і А-5) у середньому потрібно 1066 м³ газу, 1 тонни аміачної селітри (виробляється в цеху А-9) – 514 м³ газу, 1 тонни КАС (виробляється в цеху М-7) – 442 м³ газу, 1 тонни карбаміду (виробляється в цехах М-2 і М-6) – 740 м³ газу. Ми модернізуємо виробничі потужності для підвищення конкурентоспроможності наших підприємств, – підкреслив Віталій Скляров, Голова Правління ПАТ «Азот».
 
Черкаський «Азот» досяг істотного зниження витратних коефіцієнтів природного газу на двох виробництвах аміаку завдяки виконанню капітальних ремонтів і постійної реконструкції діючого обладнання. Зокрема, у цеху А-3 проведено ремонт котла-утилізатора агрегату синтезу із заміною двох петель верхнього ряду (кожна з петель австрійського виробництва коштує 4,5 млн. грн.), а у відділенні підготовки синтез-газу модернізовано компресор за рахунок встановлення сучасних газодинамічних ущільнювачів нового покоління. Усі виконані роботи дозволили цеху заощадити 11,4 млн. м³ природного газу та 1,04 кВт/год електроенергії у 2014 році. Усього в модернізацію й капітальний ремонт цеху А-3 підприємство інвестувало 31 млн. грн. У цеху А-5 з виробництва аміаку було перевантажено каталізатор у реакторах метанування і гідрування сірчистих сполук, що дозволило відновити проектне навантаження. На капітальний ремонт цеху А-5 підприємство спрямувало 12 млн. грн.

Возврат к списку