<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

03.03.2015

План з порятунку України: Дмитро Фірташ розповів, як зібрати 300 млрд доларів для країни

Сьогодні у Відні було презентовано Агентство з модернізації України, яке через 200 днів має представити чіткий план розвитку країни.


Дмитро Фірташ, презентуючи Агентство з модернізації України на міжнародному форумі "Україна завтра", зазначив, що країні потрібні реформи і чіткий план порятунку економіки. "Я не хочу йти в історію і підводити підсумки, де зараз знаходиться Україна. Усі знайомі з ситуацією і добре знають, що відбувається в країні. На сьогодні багато наших політиків стали статистами, а не лідерами, і вони не знають, куди вести Україну. Багато говорити не треба, всі знають, як ми стали жити – гірше, краще, – зазначив глава Федерації роботодавців України. – Ми повинні взяти для себе орієнтир і рухатися вперед. Ми повинні задати планку і визначити, де Україна має бути через 25 років. Якщо подивитися на приклад Польщі, Східної Німеччини, коли наприкінці 80-х ми були в однакових умовах з тією ж Польщею. Але вони взяли на себе відповідальність приймати ті рішення, які тоді були необхідні. Ми бачимо, де зараз Польща. І обговорюючи з колегами досвід сусідньої країни, ми говорили, що у них було два варіанти – сподіватися на диво або робити все самостійно. І думаю, що цей принцип ми повинні взяти на озброєння – або диво, або зробимо все самі. Я вважаю, що диво – це, звичайно, добре, але треба брати все у свої руки. Ми не знаємо, звичайно, всіх проблем, з якими зіткнемося. Але в українців є хороша приказка: "Очі бояться, а руки роблять". Тому ми припускаємо, що якщо ми всі разом візьмемося за цю роботу, ми досягнемо успіху".

Глава Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ, презентуючи Агентство з модернізації України, розповів про основні завдання, які спрямовані на порятунок країни. "Основне завдання – надати план конкретних рішень, реконструкцій, які потрібні Україні. Це повинен бути майстер-план по Україні від початку і до кінця – це масштабний план, що ми повинні зробити в країні, щоб її врятувати. Ми повинні вирішити питання конституційної реформи, економічної модернізації", – розповів під час презентації Дмитро Фірташ.

Дмитро Фірташ підкреслив, що важливо почати з конституційної реформи, оскільки без вирішення цього завдання можна нічого не змінити. "Якщо ми не будемо дивитися на основу проблеми, не зможемо вирішити завдання в цілому. Ми бачимо, який шлях Україна пройшла протягом своєї незалежності – ми були президентською республікою, стали парламентсько-президентською, і знову повернулися до президентської, і знову до президентсько-парламентської. Якщо подивитися на час, коли ми були президентсько-парламентською республікою, у нас завжди був закладений конфлікт між прем'єром і президентом незалежно від того, яке прізвище було. Це говорить про те, що нечітко розподілені повноваження влади. Не кожен знає, що він повинен робити. Крім того, важливо щоб Агентство розробило вдалу модель, яка повинна дати великі повноваження регіонам. Я поки не знаю точно, якою вона має бути. Може, нам підійде польська модель, або Австрії, чи Німеччині. Ми не знаємо, яка модель підійде для України. Але це дуже важливе і пріоритетне завдання для агентства", – зазначив бізнесмен.

Друга складова плану порятунку країни – це економічний блок, зокрема, йдеться про податки. "Будь-який інвестор – чи український, чи європейський, він повинен розуміти, чому він робить інвестицію в Україні. Він повинен чітко розуміти, що він одержує взамін. Я можу точно на сьогодні сказати, що ми не повинні займати позицію, що сильна сторона України – це дешева праця. Це неправильна стратегія – поставити завдання і залучати інвесторів в країну дешевою працею. Україна має хороші ресурси, високоосвічених людей, можливості – це важливі складові, на які ми повинні зробити акцент. В тому числі, повинні бути привабливими і податки", – вважає Дмитро Фірташ.

Дмитро Фірташ зазначив, що важливою складовою програми буде те, що програма буде відпрацьована протягом двохсот днів. "Це говорить про те, що всі повинні об'єднатися і разом, починаючи від Агентства модернізації України, європейських і українських експертів, інститутів, федерацій, академіків, ми повинні бути як одне ціле. Україна була і буде в Європі. І кожен раз ми це підтверджуємо і бачимо, якою ціною нам це дається – бути в Європі", – закликав Дмитро Фірташ.

Бізнесмен розповів, що за ці двісті днів необхідно розробити програму, розуміючи, що в банківській системі, в бізнесі, недостатньо ресурсів. Тому Дмитро Фірташ в рамках програми з порятунку України збирає 300 млрд. доларів інвестицій для України. "У системі немає крові, нам треба її туди закачати. Проводячи реформи, ми повинні створити інвестиційний фонд, в якому буде не менше 300 млрд доларів. Україна – велика держава. І ми розуміємо, що потрібні великі гроші. За ці 200 днів ми повинні попрацювати з інвесторами та залучити фінансування, як від європейських, так і від українських сторін. Але програма не повинна бути відірвана від бізнесу, і інвестор повинен буде розуміти, під що він дає гроші. Важливо, щоб бізнес розумів, за яких умов він інвестує в Україну", – пояснив глава Федерації.

Дмитро Фірташ підкреслив, що треба приділити особливе питання розвитку бюджетної сфери, оскільки зараз сформувався величезний дефіцит бюджету і існує багато проблем. "Треба розуміти, що людям треба жити. Через 25 років – це добре, але нам треба щодня робити величезні кроки, щоб щодня ми могли бачити поліпшення ситуації і рівня життя", – сказав він.

Дмитро Фірташ в кінці презентації відзначив, що, не дивлячись на всі болючі відносини з Росією, Україна повинна стати не плацдармом, а мостом між Європою, Росією та Азією. Бізнесмен підкреслив, що це сила нашої позиції, яку повинна підтримати і Європа. "Ми повинні зробити єдиний ринок, а не дивитися в одну або іншу сторону", – завершив бізнесмен.

Нагадаємо, міжнародний форум "Україна завтра" провела у Відні Федерація роботодавців України за участю найбільших профспілкових організацій України.

Мета форуму – обговорити механізми залучення в країну багатомільярдних інвестицій для реалізації плану модернізації України. Захід організовано для того, щоб налагодити діалог з європейськими країнами для отримання підтримки в питаннях проведення реформ, відновлення економіки країни України і залучення необхідних для цього інвестиційних ресурсів.

Складність економічної ситуації в Україні характеризують падіння ВВП в четвертому кварталі 2014-го на 15,2%, скорочення промислового виробництва в січні 2015 на 21,3%, падіння експорту в 2014 році на 13,5%, зростання офіційного курсу долара за останній рік з 8,93 гривень до 28,29 гривень за долар. Відтік іноземних інвестицій за 2014-й склав 12,2 млрд. доларів (-21%). За оцінками Федерації роботодавців України, у 2014 році роботу втратили 400 тисяч осіб, в 2015 році кількість робочих місць може скоротитися ще на 1 млн. осіб.

У роботі форуму взяли участь понад 250 впливових бізнесменів і політиків з України, Австрії, Великобританії, Німеччини, Польщі, Франції. В якості партнерів для діалогу щодо виведення економіки України з кризи європейська еліта розглядає українських роботодавців і профспілки. "Вперше Європа, Європейський союз роблять ставку на Федерацію роботодавців і профспілки. Європейці щиро вірять, що це сили, які можуть сприяти проведенню реформ в Україні. Це дуже важливо, тому що Європа шукає партнерів в особі українського бізнесу і профспілок", – зазначив Глава Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ 12 лютого в ході засідання Ради ФРУ.

Проведенню форуму "Україна завтра" передували два міжнародних круглих столи, які були проведені за ініціативою Німецько-українського форуму в 2014 році.

За матеріалами газети "Сегодня"

Возврат к списку