<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

23.03.2015

Підприємства України стурбовані якістю підготовки молодих фахівців

Як втамувати кадровий голод в умовах економії. І як підготувати кваліфікованих фахівців для промислових підприємств – з'ясовували кореспонденти телеканалу «Інтер».



Третьокурсниця хімфакультету Оксана
разом з одногрупником проходять практику на Черкаському «Азоті». Тут, у цехах, студенти освоюють суто робочі спеціальності. Таку можливість надає саме підприємство, причому абсолютно безкоштовно.

– Після закінчення цієї практики, тобто чисто теоретично, ми можемо йти на місце апаратника абсорбції 4 розряду, – говорить студентка Оксана Костів.

Навчання триває 4 місяці – це і теорія, і практика. Теоретичні заняття проходять тут же – в адмінкорпусі підприємства. Під аудиторії виділили 2 поверхи. Викладають фахівці підприємства. Анна Селенок – і інженер, і лектор. Каже, що третина студентів, які пройшли практику, залишаються працювати на підприємстві.

– Ми вже читаємо лекції для студентів протягом 7-8 років. Багатьох студентів я вже бачу нашими працівниками, причому не просто робочими, а спеціалістами, – говорить інженер охорони праці Анна Селенок.

ПАТ «АЗОТ» давно співпрацює з Черкаським державним технологічним університетом та профтехучилищами. Підприємству потрібні кваліфіковані фахівці, і воно готове вкладати в них гроші й знання.

– Ми крім того, що виконуємо функції додаткового навчання для студентів вузів, готуємо ще і кадровий резерв для підприємства, – говорить директор департаменту з управління персоналом Ігор Сергієнко.

Зараз на ринку праці в Україні гостро не вистачає робочих і технарів. Водночас понад половина випускників вузів не може влаштуватися за фахом, третина безробітних – молоді люди.

– Ми як федерація роботодавців це обговорюємо вже не перший рік. Щоб була чітка квота, на що держава витрачає гроші і яких фахівців вона отримує. На жаль, ми сьогодні маємо такий приклад, коли людина закінчила освіту і може йти відразу на біржу праці шукати, влаштовуватися і отримувати допомогу, тому що вона не змогла влаштуватися на роботу. Тому мені здається, треба було б вирішити, що держава оплачує, і які сертифікати та дипломи отримують випускники, де вони визнаються, – говорить Голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ.

Реформа освіти по суті вже почалася. Але з роботодавцями її ніхто так і не обговорив. Студентка-хімік Оксана Костів особливо не переживає – знає, що після практики на «Азоті» вона отримає сертифікат кваліфікованого фахівця, а головне – роботу.


Возврат к списку