<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

16.03.2015

Півстоліття тому Черкаський «Азот» виробив першу продукцію

14 березня цього року виповнилося 50 років з дня отримання першого аміаку на Черкаському «Азоті», що входить до холдингу OSTCHEM (об’єднує підприємства азотної хімії Group DF). За півстоліття підприємство стало одним із найпотужніших виробників мінеральних добрив в Україні.

Першу продукцію 14 березня 1965 року дав щойно збудований цех з виробництва аміаку А­-1. Ще через п’ять років закінчилося будівництво цеху А­-3, пуск якого відбувся 15 березня 1970 року. На той час це було унікальне в технологічному плані й потужне виробництво, в основу якого покладено французький проект. За 20 років було побудовано практично всі виробництва підприємства: аміачної селітри, капролактаму, карбаміду, карбамідо-­аміачної суміші (КАС).



ПАТ «АЗОТ» сьогодні – це сучасне соціально відповідальне підприємство, що динамічно розвивається, застосовує в роботі новітні технології та обладнання, має висококваліфікований професійний колектив та високий рейтинг у своїй галузі.

Сьогодні більшу частину виробленої продукції Черкаський «Азот» постачає українським аграріям. Щоб забезпечити достатню для країни кількість добрив, підприємство практично увесь останній рік працює на повну потужність, зупиняючи цехи лише для проведення планових капітальних ремонтів. Зокрема в 2014 році вироблено 920,6 тис. тонн аміачної селітри, 129,1 тис. тонн товарного аміаку, 250 тис. тонн КАСу. 71,1% всієї виробленої торік продукції було відвантажено на внутрішній ринок.



Такі виробничі навантаження вимагають і значного вкладення коштів у ремонт та модернізацію обладнання.

– За останні роки обсяги інвестицій холдингу OSTCHEM у виробництво Черкаського «Азоту» склали більше 600 млн. гривень, – розповідає Голова Правління ПАТ «АЗОТ» Віталій Скляров. – Завдяки цьому вдається збільшувати продуктивність обладнання, знижувати енергоємність виробітку продукції, підвищувати безпеку виробництва. Так, у цеху А­-3 лише за останні 5 років показники споживання природного газу на тонну продукції знизилися з 1113 до 970 м³, електроенергії – з 742 кВт до 731 кВт. Такі приклади можна наводити і стосовно інших цехів.

Програма подальшого розвитку ПАТ «АЗОТ» передбачає реалізацію низки інвестиційних проектів, які стосуються насамперед технологічних цехів. Зокрема запланована модернізація печі первинного риформінгу в цеху з виробництва аміаку А-­5. Під час модернізації буде проведена планова заміна реакційних труб, заміна передаточного колектора й теплової ізоляції. Загальний обсяг капіталовкладень перевищить 200 млн. грн. 

З метою підвищення рівня виробничої безпеки у цеху К-­3 планується будівництво нового блоку розділення повітря. Щоб привести обсяг викидів до норм європейського законодавства, які значно суворіші, порівняно з вітчизняними, на «Азоті» буде проведена модернізація газоочисних установок. Працює підприємство і над розробкою інвестиційної програми з модернізації очисних споруд, над оптимізацією режиму водоспоживання та водовідведення на території підприємства, що дозволить знизити обсяги забору води з Дніпра і, відповідно, зменшити обсяг промислових стоків.

Черкаський «Азот» завжди відігравав величезну роль у формуванні та розбудові міста. За його участі в Черкасах будувалися житлові будинки, дитячі садочки, дороги, прокладалися комунікації... Завдяки «Азоту» було збудовано тролейбусне депо, прокладено тролейбусні лінії, побудовано злітну смугу аеропорту, ПК «Дружба народів», який став осередком культурного, мистецького життя й дитячої творчості. 



Підприємство й нині реалізує багато соціальних проектів у місті: капітальний ремонт і реконструкція Палацу культури «Дружба народів» та площі біля нього, шефство над десятьма черкаськими школами, встановлення дитячих та спортивних майданчиків власного виробництва та ін.

Дбають на підприємстві й про соціальний захист своїх працівників. В тому числі – про ветеранів, які всі свої активні роки трудової діяльності присвятили будівництву, розвитку і становленню рідного підприємства, започаткували багато династій хіміків. Сьогодні понад 2000 ветеранів підприємства об’єднані в Благодійний фонд ПАТ «АЗОТ».

За свою багаторічну історію Черкаський «Азот» постійно розвивався, його стабільна робота завжди була гарантією соціально­економічного розвитку регіону й країни в цілому.

За матеріалами Прес-центру ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку