<-----> <----->
Пошук по сайту
Авторизація
Логін:
Пароль:
Опитування

Новини

31.12.2015

Мільйони тонн карбаміду – за працівниками цеху М-2

Лише для українських аграріїв постачається нині карбамід, вироблений ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM. Попит на добрива не спадає і взимку – сільгоспвиробники поспішають запастися ними для проведення весняної посівної.


Виробничники цеху М-2 у приміщенні ЦПУ

– Після пуску ми вийшли на повне навантаження й виробляємо в середньому 33000 тонн карбаміду в місяць. Традиційно частину продукції пакуємо в біг-беги, решту – відвантажуємо насипом у мінераловози, – розповідає начальник цеху М-2 Дмитро Артюхов.

Цього року новорічне свято стане для колективу цеху особ-ливим. Адже рівно 35 років тому виробничники отримали першу продукцію. Ця пам’ятна подія відбулася 30 грудня 1980 року. Нині в М-2 трудиться чимало людей, які безпосередньо брали участь у пускових операціях.


Відділення компресії. На фото О.Джулай, В.Сусло та С.Остапенко

– Я приїхала на це виробництво в липні 1980-го після закінчення Сєвєродонецького технікуму як молодий спеціаліст – за направленням, – розповідає апаратник виробництва сечовини VI розряду Олена Коржова. – Це було майже за півроку до пуску цеху, тому ми мали достатньо часу, щоб вив-чити технічну документацію, ознайомитися з новим обладнанням чеського виробництва, яке саме монтувалося.
Так само після закінчення Черкаського технічного училища №2 прийшла працювати на нове виробництво й Меланія Демидова – нині інженер-технолог М-2, яка починала роботу лаборантом ЦВТК, тож разом із колегами мала змогу перевірити якість першого випущеного цехом карбаміду.

Ветерани розповідають, що колектив тоді зібрався дуже молодий, багатьом було 18 – 20-ть. Пускові операції допомагали проводити спеціалісти з Білорусі, Чехії, Нідерландів та Сєвєродонецького «ОРГХІМУ» – Союзного інженерно-технологічного тресту, який був створений спеціально для надання допомоги під час пуску хімічних виробництв.

Перший карбамід хіміки новозбудованого М-2 отримали під Новий рік, а тому білосніжна продукція, якою на щастя та удачу «засівали» як виробничий майданчик, так і побутові корпуси, ще й замінила виробничникам штучний сніг.

З тих пір вироблено більш ніж 10 мільйонів 600 тисяч тонн високоякісних добрив.


В.Сусло, Д.Толмачов та С.Остапенко біля компресора К-102-А

Усі досягнення М-2 – справа рук дружнього та професійного колективу. Від старших до молодших передаються набуті знання, досвід та вміння. Чимало нинішніх виробничників є хіміками в 2-му й навіть 3-му поколінні, прийшовши працювати в цех, де трудилися їхні батьки. Серед династій, які працювали від початку створення цеху – родина Толмачових. Слюсар-ремонтник Тимофій Толмачов та апаратник Віра Толмачова брали участь у пуску виробництва. Нині ж їхній син – Дмитро Толмачов працює заступником начальника цеху. Славну історію має також родина Бикових. Федір Биков працював заступником начальника цеху, дружина Світлана – апаратником, а син – Василь Биков трудиться нині начальником зміни. Продовження трудових династій мають також «пускачі» Леонід Басенко, Віталій та Валентина Сємашко, Іван Приходько. А начальник відділення складу цеху М-2 Валентин Сорокін є внуком одного з колишніх директорів Черкаського «Азоту» Валентина Сорокіна. Його батько Олександр Сорокін працює в цеху з виробництва аміаку А-3, мама – працювала в цеху ХВО.

Донині трудяться в цеху ветерани, які пускали цех: Т.І.Задніпровська, М.М.Кучеренко, В.П.Яременко, М.Г.Барадулін, Н.І.Мотузенко, В.С.Романчук, Т.О.Пилявська, О.А.Герасименко, Г.І.Король, А.В.Решотько, Ю.В.Пилипенко, Н.М.Оборончук та інші.


Як розповів заступник начальника цеху Дмитро Толмачов, важливими віхами в розвитку підрозділу можна назвати встановлення вузла охолодження та нових віброгрануляторів, що дозволило підвищити якість карбаміду, а також – встановлення лінії пакування продукції у біг-беги.

Зустрічаючи 35-річний ювілей, виробничники цеху М-2, як і всі азотівці, сподіваються, що зможуть і надалі стабільно працювати, розвивати та вдосконалювати своє виробництво, щоб забезпечувати країну високоякісними добривами.

Прес-центр ПАТ «АЗОТ» OSTCHEM

Возврат к списку